Sunday, 22 November 2015

Backpack to Krabi #2

15/11

Tepat 6.40 dah announce, tepat pukul 7.10 flight AK866 berlepas ke krabi! Weeee

Flight ambil masa lebih kurang 1 jam 15 minit je. Xde laa lama mana. So dlm pukul 8.45 waktu msia dh sampai. Tapi kat sana waktu dia sejam awal. So kalau ikut waktu sana 7.45 la. Haha

Sesampai je airport, turun imigresen beratur utk cop passport..

OK! Disini ada satu insiden terjadi dimana aku x kan lupa sampai bila2.. N u guys pun kena berhati2 kalau dh sampai thailand or mana2 imigresen i think..

So please klik enty ni utk tau apakah insiden tersebut.. Baca tau! Important sgt. Pastu baru sambung baca balik entry ni...

Kisah paling sedehh !
Kisah paling sedehh !
Kisah paling sedehh !

Ok dah baca? Sad kannn.. So please beware n stay alert. Don't let that things happen to you. Huaha

Oraits so lepas je imigresen, turun je escalator dh nmpk pintu keluar. (Airport ni xde besar mana so jgn risau kalau fikir nk sesat ke apa)

Elok2 je sampai depan pintu airport tu ada ramai 'aweks' thai nnti mengiau "free simcard for your phone"..  So jgn lupa amik.

Tp xde laa free pun actually. Korg kena topup sendiri gak utk data or call ikut pilihan hati laa. Banyak pakej diorg. Utk 1 hari, 3 hari, 5 hari, seminggu, sebulan, setahun, selamanya ke ikut korg la.

So aku amik True-H sim card dgn pakej unlimited data utk 5 hari.. 180thb .

Internet speed? Laju gilakkss uolssss. Rasa puas sesangat. Ingatkan x nk beli mula2. Yelaa sbb kat hotel ada je wifi. Tp kang nk ber-anti sosial kat luar x boleh pulak. Krikk2

Habis je uruskan sim, masuk dlm airport balik nk beli tiket bas ke ao nang. Korg boleh pilih sama ada nk naik teksi, van atau bas. Disebabkan nk bajet, so naik je bas dgn tambang 150thb per person.


Perjalanan amik masa lebih kurang sejam lebih sbb dia berhenti dulu kat stop2 lain mcm krabi town, railay n tmpt2 lain la. Mcm aku, aku pilih utk stay at ao nang sbb ao nang mmg tmpt tumpuan pelancomg, dekat dgn pantai n this is baru first visit to krabi so nk kenal2 dulu tmpt ni.

Org kata kat ao nang ni best sikit sbb mmg laluan ke pantai tu. Mcm korg yg nk plan bercuti krabi ni kalau nk ddk dekat dgn pantai carilah stay di ao nang.. Jgn ddk kat krabi town pulak. Jauh ok.

So driver bas tu hantar terus betul2 depan hotel. Bg tau je kat dia masa naik tu.. Kalau diorg x tau tunjuk alamat. Atau kalau korg x book lagi hotel pun x pe nnti dia drop laa korg kat mana2 n pandai2 laa korg cari hotel or hostel or homestay or whatsoever.

Dalam jam 9.30, kitorg sampai hotel kitorg namanya Blanco Room & Apartment.

Untuk review hotel boleh klik kat pautan link kat bawah sekali...

Disebabkan terlampau awal sgt, jd kitorg x boleh check in lagi sbb bilik x ready lagi katanya. So kitorg letak barang kat receptionist tu then jalan2 laa sekitar ao nang. Mmg nk cari makan dulu pun sbb x makan lagi ni. Jalan punya jalan jumpa laa satu kedai makan ni betul2 depan MDF Ao Nang hostel.

Layanan dia baik betul, makanan dia pun not bad n berpatutan. So utk aku, aku order pad-tai. Ala2 kuey tiow je cuma dia nipis lagi. 60thb.

very the yummy!
Lepas makan, teruskan perjalanan nk survey pakej2 tour utk keesokannya dan hari seterusnya.

Puas survey n tawar menawar.. Sampai dh malas nk jalan2 last2 kitorg amik..

Pakej PHI PHI ISLAND TOUR utk first day dgn harga 1050thb seorang. (Mula2 dia kasi 1200 mintak kurang dia bg 1100 last pujuk lagi dia bg 1050 mintak lagi x boleh dh. Haha) sbb nov ni high season org pegi krabi kalau x 900 pun boleh dpt. So bersyukurlah.. Kihkih

And utk hari seterusnya kitorg amik pakej JUNGLE TOUR yg pegi emerald pool, hot stream n tiger cave dgn harga 750thb seorang. (Kalau pegi ramai boleh sewa van je utk pegi tiga tmpt ni then tong2 laa. Lagi murah..)

Here are the list pakej yg ada. Ada banyak lagi actually. Nak buat water rafting ke, kayak ke, hiking ke, naik gajah ke suka korg lah. Plan sendiri percutian korg ok.

Klik gmbr utk besarkan..
Tengok harga dlm pamplet ni dgn apa yg aku dpt jauh beza kann? so tawar je banyak2...
kalau pegi masa low season 900thb pun boleh dpt utk phi2 island dia kata.
Lepas je book tour utk second day n third day, terus balik hotel.. Tp still awal so kitorg jalan2 pegi Tesco yg terletak betul2 depan hotel je.


Nak bagitau laa...

Tesco diorg ni masuk2 je bau nallaaaaraka. Bau ba alip ba ya okayy. Susuk sangat.

Pak Cik ni x tahan bau busukk.. hahaha
Lepas jalan2 tesco, balik hotel n tggu je sampai boleh check in.

Masuk2 je bilik haa lega dpt baring.. Sambile tu tgk tv layan running man yg di dub kan thailand.. Ko raseee?

Plan ptg ingat nk sewa motor n jalan2 area krabi. Dh pulak hujan + sedap topup tido yg x cukup sampai 5 ptg,. Keluar2 je dh gelap mcm maghrib padahal baru 5.40 tau. Then jalan2 je sampai pantai dh gelap x nmpk apa. Hahaha.

no filter... senja di Krabi
Then jalan laa lagi ingat nk amik tuk2 sbb nk pegi krabi weekend night market. So kitorg jalan je dulu..

Sepanjang perjalanan kat sini korg mesti ditawar banyak gila 'massage' 'massage' sampai naik rimass..
ada setengah tu confident je ckp thai dgn aku.. ingat aku local kot xD
Sampai laa ke satu tragedi mak ayam yg sangat ayam ni. Ni pun tragedi luka jugak ni.. Hahaha. Nak tau baca sini..

Mak Hayam Melampau !!!
Mak Hayam Melampau !!!
Mak Hayam Melampau !!!

Ok so..

Jalan punya jalan sampai dh puas cuci2 mata , n kena noda mak ayam baru laa nk tahan tuk2. Sambil2 tu beli laa cocok2 kat tepi2 jalan yg sederet dgn pancake kak yaminlah yg famous tu. dekat dgn Krabi Resort.




Mula2 dapat tahan tuk2, tp charge 400thb utk 3 org. Nego2 dia bg 700thb pegi balik semua. Mmg x laa. Tau jauh tp mahal sgt tu. Mmg saje je nk kencing. Pftt.

So kitorg tolak.. Mula2 ingat nk give up tp rasa ralat laa pulak sbb dtg hari ahad ni pun sbb nk pegi weekend night market ni.

Then tggu je kejap lepastu dtg pulak songtheaw (yg mcm tuk2 tp lori.. ke van. ntah laa nak) .Tp ada couple mat salleh belakang tu. Nasib baik spoting. ngeh ngeh.

Then ckp ngan pakcik tu nk pegi night market. Dia tanya org malaysia ke. Wahh. Pandai ckp melayu ghopenyee. okay then pakcik tu bg 60thb sorg. Pegi balik 120.. Nampak x beza dia dgn yg atas tadi? Haaa. Nasib baik jumpa pak cik ni. So naik laa songtheaw ni dan akhirnya kami ke

Krabi Weekend Night Market..!!  Yeayy

Dalam 30 minit perjalanan yg agak laju pakcik tu bawak sampai di Krabi Town.

mat salleh spoting n sweet. ^^
Sesampai je tmpt dia stop ni, pakcik tu direct utk ke pasar tu dlm bahasa melayu. Mmg aku rasa dia ni org melayu thai pun.

Jalan sikit x sampai 5 minit sampai sudah..

Pasar ni agak besar, banyak jual souvenir, makanan, benda pelik2 pun ada.

banyak pilihan key chain dan gelang yg dijual..
replika cendawan pun ada.. cendawan ke tu?? ehhh

group gamelan tgh jalan pun ada.. x sempat nk snap pix xD

Sampai satu tmpt depan stage. Ingat nk makan sini. Ramai sgt. Tggu pun asyik kena amik je dgn org lain. Last2 give up.



So then jalan je seround lagi tgk2 souvenir then terpikat dgn beg ni.. harga not bad 150thb tp sbb abg syuk beli jugak so dpt 120thb je.. ada jenis lain yg lagi murah tp yg ni agak berkualiti laa kain dia sbb tebal n dalam pun ada lapisan lagi... sukaaa angat xD


Pusing2 lagi beli air je then hujan.. terus patah balik kat songtheow pakcik td n balik Ao Nang..

Sampai2 je terus nk cari makan.. then dlm perjalanan rasa nk makan kat satu kedai yg nmpk menarik di luar tatapiii hmm..

Servis slow n makanan pun x berapa rasa dia. Rasa menyesal je. Tak tau kenapa dlm banyak2 kedai kedai tu terpilih. Hahaha. Nak bgtau nama kedai rasa bersalah pulak. Xpelah. Semoga servis dia berubah lepasni.

nasi goreng nenas dgn teh ais 90thb.. mahal tp x kena dgn rasa..
So lepas je makan, menapak balik hotel n tido. Save energy utk next day pula..


... AA Backpack Ke Krabi 2015...

link...

Backpack to Krabi #1 (KLIA2)
Backpack to Krabi #3 (Phi Phi Island)
Backpack to Krabi #4 (Jungle Tour)
Backpack to Krabi #5 (Krabi-Hatyai)
Blanco Room and Apartment


..

No comments:

Post a Comment