Sunday, 22 November 2015

Backpack to Krabi #4

JUNGLE TOUR

17/11

Awal2 pukul 8 lagi dh keluar hotel nk cari breakfast.. sbb org tu suruh tggu 8.30.

Jalan punya jalan then terjumpa kedai pakcik ni berdekatan dgn kawasan hotel je..

Pagi-pagi buta dgn perut lapar mmg nmpk menyelerakan walaupun nmpk simple mcm ni.


Style dia senang sbb dh bungkus siap2.. lepas beli je terus jalan patah balik hotel. ingat sempat nk makan kejap.. Tau2 je van pun dah sampai.. Tepat pada masanya.. Naik lagi van retiss.

Tp dia kata dh ready ke since kitorg org pertama dia amik n awal lagi.. Tp disebabkan hati tazabar so jalann jela.. Mcm biasa dia amik yg lain sampai dekat krabi town dulu..

Malaysia ada isi minyak ini macam?? ngehngeh
Time ni van agak penuh. Perjalanan nk dekat 2 jam jugak sbb banyak berhenti nk tggu2 org lain.

Lepas je dh settle amik semua org.. terus dia ke destinasi pertama iaitu...

Hot Stream

Sampai2 je terus cari port nak makan dulu sarapan yang beli td sbb x boleh bawak masuk kawasan Hot Stream ni. Tak payah cari jauh2 kat pintu masuk ni je mmg dh banyak warung2 makan..

40thb each.
Makan gelojoh sikit sbb nk kejar masa sbb dia bg 40 minit je. Lepas selesai makan terus jalan kaki menuju ke hot stream. Nasib x jauh.. adalaa dlm 6-7 minit.

laluan ke Hot Stream
Masa tu agak ramai orang, so rendam2 kaki2 jelaa.. nk rendam semua kang x sempat pulak nk tukar2 lagi.


Sedap YB ni merendam kaki... ala2 spa gituu
Dah puas merendam kaki, agak dh sampai masa, terus naik balik..

Next stop ke Emerald Pool x sampai 15 minit pun perjalanan dr Hot Stream..

Emerald Pool

Sesampainya di emerald pool, tour guide tu suruh jalan ikut arah kat situ..

kat sini ada dua jalan yang korg boleh ikut... 800m dgn 1.4 km.



Ikut laa nk jalan yg mana pun. Dua2 sampai..

Masa pergi, kitorg lalu laluan 800m n balik pulak lalu yg lagi satu.. x tau laa kenapa x ramai lalu yg 800m tu maybe sbb org ingat tu laluan ke hutan kot sbb x meyakinkan..nmpk mcm nk ke hutan je..tp tu la paling dekat.. hiksss


So sampai je emerald pool apa lagi.. TERJAH leerr...


feeling dugong.. kbye.

Dah puas mandi, naik dgn basah2..

Lap2 je sikit2 dgn towel then jalan. Kali ni balik lalu ikut 1.4 km pulak.. Sampai2 je kat van xde org lagi sbb awal lagi kot. So tggu jela..

Jalan ni jauh sikit. dlm 10 minit kena jalan sampai pintu gerbang dia balik.
Kalau rasa malas nk bawak baju n seluar lebih, pakai terus pun boleh sbb mmg kering sendiri masa tgh jalan tu..

Masa tgh tggu tiba2 nmpk org tour guide tu kat restoran dkt dgn parking van.. Dia suruh makan. Ada makan disediakan rupanya.. Ingatkan takde dalam package. Baru nk beli. Hahh rezeki.
Makanan dia serve kat kita.. boleh mintak tambah banyak mana pun. 
Lepas makan, masuk van balik n pegi ke destinasi terakhir iaitu Tiger Cave Temple.

Tiger Cave Temple

Masa sampai ni mmg dh tau dia ala2 Batu Caves kena panjat tangga berdasarkan research2 sebelum dtg sini.. research ehh.. haha

Untuk sampai ke puncak, kita kena harungi sebanyak 1260 anak tangga. Bukan anak yee. Bapak tangga. Satu anak tangga tu boleh dikatakan average paras separuh betis. Ko rasaaaa.?

(tak pasti sama ada 1260 or 1237 sbb kat bawah tulis 1237, dah sampai atas 1260 pulak.. Kita kira paling banyak jelaa. hahaha)
Kat sini mmg banyak hanjeng berkeliaran.. so buat bodo je.
Tangga utk ke atas..
Mula2 pehhh semangat ingat mcm senang laa.. Last2 hamek kauu.. 200 je dh lelah.. Mana taknyaa.. exercise tak pernah.. jogging jauh sekali. Lain laa abg syuk yg hari2 jogging hari2 siap berlari lagi haa kena tinggal.. adesss

Tapi.. ku TETAP gigihkan diri nk naik jugak. Sampai 500 mmg rasa dh nk give up.
pemandangan dr 500 anak tangga...
Masa hari tu tiba2 ada org tua lingkungan umur 70's naik tangga tu jugak ye. Walaupun nmpk penat n bongkok2 ttp nk naik.

Ramai org mcm wow setiap kali nmpk dia. siap ada yg ambil gmbr lagi. Aku mmg nk amik..tp tangan pun dh hilang deria nak mcm mana.. So agak rasa tercabar disitu... Kalau dia boleh, x kan aku x boleh kann?

So teruskan je...

Dah sampai 1000 mmg rasa nk give up.. tp alang2 dh nk sampai.. KITA TERUSKAN! yeahh..

Dan akhirnyaaa... sampai jugak!!! Rasa puas tuu.. Peghh.

1260 woohooo!
Dah sampai pun ada tangga lagi okayy..
Pemandangan gunung n seluruh krabi mmg lawa dr atas ni.

So kalau2 rasa larat naiklah.. Mmg tak rugi.

Tgk jela sendiri gmbr2 yg sempat diambil dr atas ni

Pemandangan gunung-ganang
Pemandangan Krabi
Disebabkan masa dh suntuk so x leh lama2.. Naik tangga je dh sejam lebih. Nk turun lagi brp lama kann..so amik2 gmbr cepat. Terus turun.
Air bukit yang disalurkan sampai atas.. mmg utk minum sahaja!
Masa nak turun tu kena hati2 sbb anak tangga dia mmg cerun.

Sampai bawah, ada masa sikit pose2 lagi.


Kembalikan tenaga!
Kitorg org paling awal tggu kat van. Ni kalau masuk amazing race ni boleh menang ni! Puii.

Elok je dh bertolak balik hari pun hujann. Hahh elok sgt laa tu... Habis2 tour je hujan.

Dlm perjalanan ada couple chinese ni tanya dr mana. Ckp laa dr msia then dia ckp 'owhh i tot u guys from SINGAPORE' hahaha tau laa muka weoll ala2 pan asian busuk kann.

Then aku tanya dia balik dr mana. Dia kata dr malaysia jugak.. Lulsss mati2 ingat dia org Singapore. Haha ok laa yg penting buat je kawan sepanjang perjalanan. Jd mesra alam sikit.. Kannn

Sampai2 hotel terus baring jap2 rehat2 kan kaki yg dh nk cabut ni.. Malam tu keluar nk book transport ke Hatyai untuk keesokannya n alang-alang nak dinner sekali.

Akak ni mmg mesra n sabar je layan kerenah aku..hiksss

Lepas book tiket van ke hatyai baru sedar duit nk makan x bawak.. Menapak balik sorg2 ke hotel semata2 nk amik duit. xD

Lepas amik duit patah balik lagi n menapak lagi sampai laa ke tmpt nk makan tu. Pehhh.. Dh laa penat mendaki, jalan lagi. Plan kali ni nk makan kat tepi jalan area pancake kak yaminlah tu.


Dh sampai, terus order makan.. Teringin nk try nasi goreng tom yam kung 60 baht dgn watermelon shake 30 baht. Mmg berbaloi sgt.. Lagi sedap dr restoran masa first dinner tu. Huhu.



So lepas makan, beli cucuk2 sambil2 jalan nk balik tu cuci2 mata tgk sourvenir. Cuci mata je mampu. Huahaha.

Dh rasa malas sgt nk jalan, hotel jauh lagi ni. Haha.. So tahan je tuk2 naik sampai depan hotel. 2-3 minit sampai dah. Dpt jugak merasa naik tuk2 ni.


Sampai hotel, rileks jap.. Kemas2 barang sbb awal2 pagi esoknya nk gerak ke hatyai.. Heee


...AA Backpack Ke Krabi 2015...

link..

Backpack to Krabi #1 (KLIA2)
Backpack to Krabi #2 (Krabi Weekend Night Market)
Backpack to Krabi #3 (Phi Phi Island)
Backpack to Krabi #5 (Krabi-Hatyai)
Blanco Room and Apartment

..

No comments:

Post a Comment