Sunday, 22 November 2015

Backpack to Krabi #5

18/11

So, here our last day...

Perjalan dari Krabi nk ke Hatyai.

Kalau nk ikutkan naik apa2 pun boleh.. van boleh, bas boleh, taxi boleh

Kalau nak naik bas kena naik dr krabi town rasanya..

So seperti yg dijanjikan, awal2 pagi pukul 6 dh turun n check out n tggu depan hotel.


van sampai tepat pukul 6.10 am.

Tak tggu apa terus naik n bertolak. dia singgah dulu Krabi Town utk amik org lagi. X ramai pun. 2 couple melayu n sorg mat salleh..

Okay!

This mat salleh! Aku nk cerita.. He iz very amazing..

Smpt berbual ngan dia n dia tanya dr mana apa semua.

Cerita dia, dia from German (mula2 aku ingat dia Britain sbb cara ckp ada slang2 british accent sikit..) Hikss.

Then dia ckp dia skrg tgh travel secara solo. Dia dh travel 112 negara n lepasni nk ke malaysia so malaysia negara ke 113. dh dua bulan direct kot dia kata utk travel kali ni. Satu minggu je utk setiap negara. Di Krabi cuma sehari setengah je. N malaysia ni kira last stop dia utk tahun ni.. Next year sambung lagi.

Dia mmg prefer lalu darat (sbb nk tgk suasana negara2 lain) unless mcm ke indonesia n south korea yg xde lalu darat) Even north korea pun dia pegi juga tau.

Very inspiring mat saleh ni.. Dlm perjalan 4 jam tu mmg x nmpk langsung di tido. Aku sempat tido kejap ingatkan dia tido laa jugak.  tp tidak..

Siap keluarkan macbook lagi. Transfer gmbr n data rasanya.. Dia cuma bawa satu beg backpack saiz sederhana je. Takde extra beg. 2 bulan travel alone mcm tu eh. Mungkin bagi diorg dh biasa travel berbulan2 baru balik negara sendiri.

Duit ada semua jadi.

Dah sampai je Hatyai, dia turun kat tmpt lain sbb dia nk ke Langkawi rasanya.  Tak smpt nak selfie utk kenang2 kenangan. Huhu..

Yang aku pulak di drop kan kat bus station Hatyai.. Mula2 mmg plan nk naik train..

Tp memandangkan tiket train dh habis, n malas nk pegi tgk lagi kat train station sbb kos nak naik tuk2 lagi. So naik bas jela jawapan dia.

Hrga utk Hatyai - KL (TBS) 550thb per person..  mintak diskaun dpt 500thb.. Hikss. Semua kat sini mesti cuba tawar menawar mana tau dpt.

Tapi masa tu baru pukul 1.. Bas pukul 6.. Nk buat apa? Haaa mereput lagi.


ngeteh n melatak to kill time.
Jalan2 area bus stand Hatyai jap. Pukul 3.30 tggu kat tmpt beli tiket. Tmpt beli tiket pulak kat luar yg deretan kedai tu.. bukan kat terminal mcm kat Malaysia. Yg kat terminal tu semua dlm negara je.

Mula2 masa baru sampai tgh nk cari tmpt beli tiket pegi tanya kat  polis kaunter pertanyaan tu,

dia ckp nk beli tiket utk ke Malaysia  kat luar terminal. Then  dia sempat tanya.. Where are u from? Aku ckp laa from Malaysia. Then dia cakap..

'Ohh i tot u from Phillipine'

OK! cukup 4 negara dh muka aku. Malaysia, Thai, Singapore, Phillipine.. Myanmar x nk masuk ke??

So tggu je sampai pukul 6 ada org jemput dr tmpt beli tiket tu naik songtheaw sampai satu tmpt ni yg bas dtg amik. Tpt pukul 7 naik bas.. Kata je pukul 6..

tmpt tggu bas.. nnti org tu minta passport.
Selama 10 jam perjalanan non-stop padahal perut dh meroyan nk makan dr ptg td.. Tidur2 sedar2 sampai TBS dah.. Jam pun awal lagi. Baru 5 lebih. So ddk jap sebelum tggu org dtg ambil.. Izzad pulak tggu train pukul 6 nk balik gombak n abg syuk terambil tiket kul 9 nk balik pg. haaa mereput lagi laa korang. Hikss

Bye2 Hatyai ^^

Soooo.. Itu lah sahaja pengembaraan Adib Amin kali ini..

First time backpacking n mmg seronok habiss.. So you guys yg nk ke Krabi tu buat lah banyak2 preparation so senang bila dh sampai nnti tau nk buat apa, nak mana semua. Manage masa elok2. Lagi2 secara backpacking ni nk jimat masa n bajet. Kannn.


...AA Backpack Ke Krabi 2015...

link...

Backpack to Krabi #1 (KLIA2)
Backpack to Krabi #2 (Krabi Weekend Night Market)
Backpack to Krabi #3 (Phi Phi Island)
Backpack to Krabi #4 (Jungle Tour)
Blanco Room and Apartment

Thank you so much sbb luangkan masa membaca..

Happy Holiday GAISSS!!!

No comments:

Post a Comment