Sunday, 22 November 2015

Imigresen Sodehhh...

Di pagi yang indah pada 15 November lalu..

Mendaratnya pesawat AK866 di Krabi International Aiport, lepas turun dr pesawat aku terus bergegas ke imigresen thai.. *cehh berpuitis pulak*

Ok mcm ni.. Masa sampai2 je kat imigresen krabi airport utk cop passport.. Line dh panjang..

Masa tu ada dlm 4 ke 5 kaunter yg bukak x ingat. Tp yg aku ingat aku beratur kat lane kaunter no2.

Masa tgh tggu lama sgt nk tggu turn tu sempat laa kejap aku betulkan wide lens kat phone ni.

TIBA2!

Seorang jejaka.. Cehh puii x delaa jejaka..

Lelaki tua berumur dlm 40an berbadan agak gerga tp ketot  dtg menuju ke arah aku sambil carut2 dlm bahasa siam. Ingatkan marah pekerja dia ke.

Toleh belakang xde pun org.. Hmm

Makin dekat pulak dia melangkah kat aku.. Dh kenapa org tua ni.

Sejurus je dia sampai kat aku, sappppp dia rampasnya phone aku.. N tunjuk sign board 'no photos n videos' yg BETUL2 atas kepala aku.. Which is aku MEMANG TAK NAMPAK  dari masa aku masuk tmpt tu.

Me was likee.. WHAT THE HELLLL???


Tefaakk i didnt even take any photos  n i even didnt saw the signboard..!!

Tak boleh buat apa dh phone tu ada kat tangan dia.

Taknak berkasar rampaas balik kang jatuh pecah pulak n tgh malu sbb ramai org pandang sbb dia maki kuat-kuat kot. Mcm aku merompak pulak.

Terus dia pegi balik kat kaunter yg dia jaga (kaunter 4)

Time tu tak boleh fikir apa dh. Mcm panik gila takut x dpt balik. Tp dlm hati percaya mesti dia akan bg balik. Kalau x nk bagi aku sanggup bermati2an akan dapatkan balik. Giteww

Tgh2 beratur tiba2 org yg jg kaunter sebelah (kaunter 3) suruh beratur kat lane dia.

So kiranya terpaksa beratur dr belakang balik n i org paling last tmasuk izzad n abg syuk.

Mcm SUNDELLLL!

Tgh2 beratur sambil  tggu my turn, nmpk diorg sembang mcm gelak2. Yg aku tgh risau ni.

Sampai2 je dia dh cop semua then aku mintak kat org yg jaga kaunter tu. Pastu dia sengih ckp u stand here. Sambil suruh berdiri sebelah dia. So turut jela. Mcm hamba abdi kena dgr ckp tuan dia.

Rupanya phone tu dah ada kat dia. (Org tua tu bg kat dia kot td)

Then dia tanya why u take picture. Aku ckplaa yg aku x amik gmbr pun, aku betulkan wide lens tu je. Besides, aku TAK NAMPAK langsung sign board bodoh tu. lain kali letak banyak2 sikit!

Aku pun pelik mcm mana aku boleh x nmpk.. Sbb sebok sgt ngan phone kot n terkezima tgk aiport yg buruk tu.. Seksaitedd laa katekan.

Then dia mcm perli.. ''You dont see?? Ok i  trust you'' . Then dia pun suruh  bukak phone tu. And delete gmbr td. Laaa x caye jugak. So aku bukak jela.. Mmg xde pun. Gmbr terakhir pun gmbr dlm flight. Terdiam dia..

Then dia pun okok.. Sambil2 tu dia mcm ckp2  dgn org tua yang rampas phone aku td. Pfftt.. Geram pulak aku..

Maybe salah aku sbb cara betulkan lens tu mcm nk amik gmbr. So org tua tu fikir lain..

Kesimpulan, alert segala sign board kat imigresen, kastam n mana2 tmpt walaupun tandas.. Mana tauu nnti kena maki ngan cleaner tandas sbb amik gmbr!

Pengajaran okay! Benda nmpk remeh tp kalau laa aku x dpt balik phone tu x ke naya.

Elok nk happy2 holiday jd sejarah paling hitam pulak.. Phewww.

Tu cerita masa sampai.. Masa nk balik pulak, masuk lalu imigresen thai kat hatyai.. Nk lalu darat la pulak.

Mcm biasa jugak beratur panjang.. Tp kali ni xde apa kena rampas tapi layanan yg mcm sampah bugima dia bg kat semua org.

Dgn muka mcm nk makan org. Ok laa mungkin dia stress sbb keje cop2 jee kann.. Aku faham.. Mmg stress cop2 nii.

Pastu sampai turn aku, aku bg laa passport tu dgn senyuman yg manis ala pondan siam gitu.. Ingatkan nk senyum balik.. Haraamm.. Hmm hampa.. Suka hati kau laa.

Then dia cop, lepas cop dia mintak dua ringgit.. Aku pelik sbb x tau kenapa kena bayar. Cukai apa ni?Tak ckp banyak bagi jelaa..

Then lepas je bagi, dia CAMPAK nyaa passport aku..

Diulangi.. CAMPAK okayyy.. Very the sundel tahap dewa.  Aku rasa dia ni hidup kebosanan laa. Sedehh. Masalah apa pun x tau.

So next time aku mmg x nk bg muka kat imigresen thai ni.. Unless kalau diorg layan baik2.. Buat muka masam je masa bg passport.. Kekwat tahap iblis aku bagi.

Nk sundel sgt kann.. Kau x kenal suapa sundel sebenar.. Kau tu makan gaji je okayy.

Fuhh geram betul nii..

Okay. So that's all..


Bye!

No comments:

Post a Comment